Suroviny:
Korpus:
5 vajec
80 g krupicového cukru
160 g hladké mouky
60 ml vaječného koňaku
Krém:
300 ml 31% smetany ke šlehání
750 g mascarpone
50 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
70 ml vaječného koňaku
250 g jahod
Postup přípravy:
1. Troubu předehřejte na 160 °C, program horký vzduch. Dno zavírací dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Okraj vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
2. Na korpus vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem do pevné pěny. Šlehejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak opatrně stěrkou vmíchejte mouku a vaječný koňak.
3. Těsto naplňte do dortové formy. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut při 160 °C. Hotový korpus nechte zcela vychladnout. Pak ho prokrojte na tři pláty.
4. Vychlazenou smetanu lehce našlehejte. Přidejte mascarpone, cukr a dřeň z vanilkového lusku a vyšlehejte do tuha. Nakonec vmíchejte koňak.
5. Pláty natřete krémem a obložte nakrájenými očištěnými jahodami. Sestavený dort nechte dvě hodiny rozležet v lednici.