Suroviny:
vejce 1 ks (žloutek a bílek zvlášť)
med 2 PL (tekutý)
tvaroh měkký 150 g
kokos strouhaný 20 g
mléko 100 ml
máslo 1 ČL + na vymazání pekáčku
toustový chléb 8 plátků
jahody 8 ks větší
krupicový cukr 2 PL
Na jahodovú pěnu:
smetana ke šlehání 100 ml 33%
bílá čokoláda 25 g
máslo 20 g
jahody 45 g (nakrájené na kousky)


Postup přípravy:

  1. Nejdříve připravte pěnu: do rendlíku nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu
    a máslo a nechte čokoládu rozpustit. Přidejte nakrájené jahody a krátce povařte. Potom
    rozmixujte a dejte chladit.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos a promíchejte. Mléko spolu s
    máslem dejte ohřát. Z toustového chleba ořízněte kůrky. Jahody nakrájejte na asi 3 mm silné
    plátky nebo drobné kostičky. Malou zapékací misku vymažte máslem.
  4. Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb
    rozprostřete polovinu tvarohové směsi, na ni polovinu pokrájených jahod a znovu vrstvení
    zopakujte. Zakončete vrstvou chleba.
  5. V plecháčku svařte cukr se 2 lžícemi vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do kterého pomalu
    zašlehejte cukrový sirup. Oslazený sníh rozprostřete navrch žemlovky a dejte péct do trouby na
    20–25 minut.
  6. Z lednice vyndejte připravenou pěnu, našlehejte ji a podávejte k upečené žemlovce.