Suroviny:
100 g máslo (rozpuštěné na přelití)
1 špetka sůl
moučkový cukr (na posypání)
2 ks žloutek
500 g měkký tvaroh (polotučný)
1 hrnek polohrubá mouka
150 g tvrdý tvaroh (na posypání)
Náplň:
500 g jahody
Postup přípravy:
1. V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.
2. Těsto nechte asi půl hodiny zakryté v chladu odpočinout. Na moukou posypaném vále nebo pracovní ploše z něj pak vytvarujte váleček. Odkrajujte z něho plátky.
3. Zploštěte je a na každý dejte dobře omytou a osušenou jahodu zbavenou stopky. Zabalte do tvaru knedlíku.
4. Vkládejte do vroucí osolené vody a ihned promíchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vařte mírným varem 8 až 10 minut (podle velikosti). Po této době knedlíky vyplavou na povrch.
5. Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou. Ihned je propíchejte vidličkou, aby vyšla pára, a podávejte posypané nahrubo nastrouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.