Suroviny:
Těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
125 g změklého másla
125 g moučkového cukru
kůra z 1 citronu
Krém:
400 ml mléka
4 žloutky
6 lžic cukru
4 lžíce kukuřičného škrobu
4 lžíce likéru Amaretto
200 ml smetany ke šlehání
jahody na ozdobení

Postup přípravy:
1. Ingredience na těsto zpracujte rukama nebo v robotu na hladkou nelepivou hmotu. Těsto vytvarujte do válce zhruba o průměru, jaký mají vaše formičky na tartaletky, zabalte do fólie a dejte na hodinu chladit do lednice.
2. Mezitím připravte krém. Mléko, žloutky, cukr, škrob a Amaretto dejte do kastrůlku a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Sundejte z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Krém nechte zcela vychladnout. Do studeného krému pak po částech vmíchejte ušlehanou smetanu.
3. Ze zchladlého těsta odkrajujte plátky a postupně je vtlačte do jednotlivých formiček. Pokud bude těsto i formičky dobře vychlazené, půjde vám to snáz. 
4. Korpusy zakryjte kousky pečicího papíru, zasypte zátěží (například fazolemi) a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 10–15 minut. Měly by lehce zezlátnout.
5. Tartaletky opatrně vyklopte z formiček, dokud jsou ještě teplé. Vychladlé je naplňte krémem a ozdobte jahodami.