Suroviny:
Korpus:
4 vejce
4 lžíce cukru moučka
1 lžíce oleje
4 lžíce polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
Krém:
750 g tvarohu
150-180 g moučkového cukru (podle chuti)
200 g másla
300 g jahod
Poleva:
60 g čokolády na vaření
50 g másla
1 lžíce mléka

Postup přípravy:

  1. Korpus: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
    Žloutky s cukrem a olejem vyšleháme do světlé pěny a za stálého šlehání vsypeme přes sítko
    společně mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
    Do těsta postupně opatrně (stěrkou a lehce) zapracujeme vyšlehaný sníh z bílků.
  2. Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení, vlijeme do ní těsto a pečeme asi 15
    minut v troubě na 180 °C. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do moučníku a po
    vytažení musí vyjít suchá.
  3. Po upečení necháme formu lehce zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme
    vychladnout úplně. Pak opatrně sundáme pečící papír a vložíme korpus zpátky do formy.
  4. Na krém vyšleháme rozpuštěné a zchladlé máslo s tvarohy (přidáváme postupně) a cukrem
    podle chuti.
    Krém naneseme na korpus, klepnutím formy o stůl docílíme lepšího rozprostření krému. Jahody
    naskládáme a vtlačíme do krému, stěrkou urovnáme tak, aby byly schované.
  5. To vše zalijeme polevou z rozpuštěné čokolády s máslem a lžící mléka nebo smetany.
    Urovnáme povrch polevy a dort vložíme do lednice, nejlépe přes noc, ztuhnout. Ještě než
    čokoláda úplně ztuhne, odkrojíme ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také
    nahřátým nožem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *