Suroviny:
Drobenka:
120 g máslo
200 g cukr moučkový
1 ks cukr vanilkový
180 g mouka hladká
Těsto:
400 g mouka polohrubá
300 ml mléko
100 g cukr moučkový
1 ks cukr vanilkový
1 ks žloutek
1/2 ks prášek do pečiva
1/2 ks sušené droždí
100 ml olej rostlinný
Náplň:
jahody čerstvé – 1 kg
Postup přípravy:
1. Nejprve si připravíme těsto a to tak, že smícháme polohrubou mouku, moučkový cukr, kypřící prášek a vanilkový cukr. Vše promícháme a přidáme droždí a vlažné mléko, žloutek a olej.
2. Vše promícháme do hladkého těsta a vylejeme na vymazaný plech máslem a vysypaný strouhankou.
3. Na těsto naskládáme osušené jahody.
4. Drobenku si připravíte tak, že všechny ingredience promícháte tak, až vám vznikne „drobenka“.
5. Pečeme v troubě na 180 °C cca 30 – 40 min. Okraje koláče budou krásně do zlatova vybarvené.
6. Koláč nechte vystydnout a krájejte a podávejte, až když vychladne, za tepla se vám bude drolit a neudrží tvar.