Suroviny
Korpus:
100 g dia sušenky
1 špetka skořice
50 g kokosový olej
Tvarohová plnka:
500 g nízkotučný jemný tvaroh
4 PL javorový sirup nebo med
1 KL vanilkový extrakt
1 KL prášková želatina
2 PL voda
1 hrst větší jahody
Postup přípravy:
- Sušenky rozdrtíme na prach a promícháme se skořicí.
- Přidáme rozpuštěný kokosový olej a vzniklou směs upěchujeme v tenké vrstvě na dno malé
dortové formy (20 cm), jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem a stěny jsme také potáhli
vystřiženým pásem papíru nebo celofánem. - V malé misce utřeme želatinový prášek s vlažnou vodou a želatinu necháme nabobtnat.
- Mezitím si utřeme tvaroh s javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Jahody očistíme a
přepůlíme. - Nabobtnalou želatinu zahřejeme (nevaříme), dokud se úplně nerozpustí a metličkou nebo
šlehačem ji dobře zašleháme do tvarohu. - Asi čtvrtinu tvarohové nádivky rozetřeme na sušenky a po obvodu formy poklademe poloviny
jahod řezem ke stěnám. Do formy opatrně navrstvíme zbytek nádivky a dort uložíme do chladu
na alespoň 6 hodin, ideálně přes noc. - Později opatrně uvolníme obruč, stáhneme papír či celofán a před podáváním ještě
dekorujeme sladkými jahodami.